Botulinum toksin enjeksiyon uygulamaları için öncelikle bilmeniz gereken
Botulinum toksin uygulaması 18 yaşından sonra uygulanabilir. Hamilelik ve emzirme döneminde uygulanmaz. Ayrıca myastenia gravis gibi kas hastalığı olanlarda veya yumurta alerjisi olanlarda uygulanmamalıdır.Yaşlanmak kaçınılmazdır. Derinin yaşlanması da kişiden kişiye farklılık gösterir. Kişinin yaşam tarzı ve genetik nedenler burada belirleyicidir. Eğer göz çevreniz gülerken aşırı kırışıyorsa, sürekli kaş çatma hareketi yapıyorsanız, alın çizgileriniz çok belirginse, kaşınız düşükse, yüzünüzde sarkmalar başladıysa botulinum toksin enjeksiyonu uygulamasından fayda görebilirsiniz.
Çizgiler fazla derinleşmeden önce uygulanırsa daha başarılı olmaktadır, eğer kırışıklıklar çok derinse çizgiler tamamen yok olmamakta fakat derinliği azalmaktadır. Bu durumda botulinum toksini işleminin etkisi yerleştikten sonra gerekirse kalan çizgiler için dolgu maddeleri de uygulanabilir.
Botulinum Toksin Nedir ?
Uygulamada botulinum toksini adı verilen bir toksin kullanılır. Klostridyum botulinum adlı bakteriden elde edilen toksinin laboratuvar şartlarında hazırlanması ile elde edilir. Yani sık bilinenin aksine yılan zehiri değildir. Güvenle uygulanabilir. Etki mekanizması uygulandığı kasın çalışmasını zayıflatmaktır. Vücutta yayılarak yapıldığı bölge dışında diğer alanlarındaki kasları etkilemez.Botulinum toksini tedavisi yüz bölgesinde kırışıklığa neden olan kasların çalışmasını azaltır. Belli kaslara belli oranlarda uygulanır. Kaşlarını çatarak sinirli görünen kişilerin kaş çatmasına engel olarak kaş arasındaki çizgileri ortadan kaldırır ve kişinin daha iyi görünmesini sağlar. Dinç bir görünüm yaratır. Yüzdeki doğal ifade bozulmadan kırışıklıklar engellenir ve sarkmalar kısmen toparlanır.
Yaşlanmanın veya kalıtsal faktörlerin etkisiyle alın ve kaş bölgenize enjekte edilen botulinum toksini uygulamalarından fayda sağlayamayacak derecede kalın ve derin çizgilenmeler meydana gelebilir. Bu çiziklerin tedavisi için kaş ve alın estetiği ameliyatı olmanız gerekmektedir. Sizin için en doğru tedavinin hangisi olduğuna karar vermek için Ankara kliniğimiz ile irtibata geçebilirsiniz.
Botulinum Toksin Hangi Bölgelere Uygulanır;
- Göz çevresi kırışıklıkları
- Alın ve kaş arası kırışıklıkları
- Dudak çevresi kırışıklıkları
- Boyun kırışıklıkları
- Bölgesel aşırı terlemenin azaltılması
- Çene kenarı belirginliğinin azaltılması (maseter kası inceltilmesi)
Botulinum Toksin Etkileri
Etkinin görülmesi 2. günden sonra başlar. Etkinin tam olarak oluşması ortalama 14 gün sürer. Bu sürenin sonunda gerekli ise hasta tekrar görülerek az miktarda ek doz eklenebilir. Botulinum toksini uygulamasının etkisi ortalama 3-6 ay sürer. Sonrasında etkinin devamı isteniyorsa tekrarlanmalıdır, aksi takdirde kaslar yeniden güçlenecektir. Tekrar edilen uygulamalar ile daha kalıcı sonuçlar sağlanır.Botulinum toksin enjeksiyonu etkisi azalırken çizgiler genelde daha az belirgin ve daha az derin olarak ortaya çıkar. Uygun aralar ile 6-7 kez tekrarlama sonrasında daha az miktarda toksin ve daha uzun aralarla uygulama yapılması mümkün olacaktır.
Erkekler ile kadınlara uygulanan botulinum toksini tedavisinde farklılık vardır. Erkeklerin kas kuvveti daha fazla olduğundan ve erkeksi ifadede bozulma olmaması için tedavi daha farklı bir şekilde planlanmalıdır.
Uygulama Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler
Botulinum toksin uygulamaları öncesinde aspirin ve benzeri ağrı kesiciler, ginko türevleri, sarımsak, ginseng veya C vitamini kullananlarda morarma riski yüksektir. Bunların kesilmesi şart değildir ancak bunları kullanan kişilerde bir miktar da olsa morluk oluşma olasılığı olduğu bilinmelidir.Cilt tazeleme amaçlı yöntemler botulinum toksininin etki süresini kısaltabilir. Bu yüzden bu işlemler botulinum toksini uygulamasından en erken 2-3 hafta sonra yapılmalıdır. Mümkünse botulinum toksini uygulaması bu yöntemler uygulandıktan sonra yapılmalıdır.